Valikko

Yleistä liputuksesta

Liputettaessa noudatetaan lippua kunnioittavia hyviä tapoja. Suomessa liputtamista koskevia ohjeita antaa sisäministeriö.

Suomessa liputuspäivät jaetaan virallisiin ja muihin vakiintuneisiin  liputuspäiviin. Yksityiset henkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat liputtaa muulloinkin. Liputtaminen on hieno ja arvokas tapa ilmaista iloaan ja korostaa syytä juhlaan  perhepiirissä, häissä jne. Liputtaminen on myös arvokas tapa osoittaa kunnioitusta tai kertoa surusta.

On hyvä muistaa, että Suomi on yksi maailman parhaista maista. Suomen lipun nostaminen salkoon on hieno tapa iloita itsenäisyydestämme.

Ajantasaista tietoa liputuksesta tarjoaa sisäministeriön julkaisema Liputan-sovellus. Se kertoo, minkä puolesta milloinkin liputetaan ja mihin aikaan lippu tulee nostaa ja laskea. Liputuspäivästä voi asettaa muistutuksen, jolloin sovellus muistuttaa lähenevästä liputuspäivästä. Sovellus osaa myös kertoa käyttäjän sijainnin perusteella, milloin lippu tulee nostaa ja laskea. Liputan-sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi  Applen AppStoresta ja Google Play -kaupasta.

Linkki: Liputuspäivät ja –ajat

Tarkista lipun kunto aika ajoin. Suomen lipun värien tulee olla puhtaat ja raikkaat, eivätkä lipun reunat saa olla rispaantuneet. Kuivata märkä lippu hyvin ennen kuin laitat sen talteen.

Repeytynyttä lippua ei saa nostaa salkoon. Lipun voi korjata, mutta korjausjälki ei saa näkyä liputettaessa.

Suomen lippu on tarvittaessa hävitettävä esim. leikkaamalla se niin pieniin osiin, ettei se ole enää tunnistettavissa ja laittamalla se mieluiten useassa erässä sekajätteisiin. Lipun polttaminen ei ole suositeltavaa johtuen käytettävästä raaka-aineesta (polyesteri). Lippua ei pidä haudata maahan eikä mereen.

Lähde:     Sisäministeriön  ohjeistus  liputuksesta

Doweb Oy